Chimamanda Ngozi Adichie: Opasnost „jedne priče“

Naši životi, naše kulture, sastavljene su od mnogih priča koje se preklapaju.

Romanopisac Chimamanda Adichie priča o tome kako je pronašla svoj autentični kulturni glas – i upozorava da ako čujemo samo jednu priču o drugoj osobi ili zemlji, rizikujemo kritički nesporazum.

Chimamanda Ngozi Adichie je rođena u Enuguu u Nigeriji 1977. Odrasla je u kampusu Univerziteta Nigerije, Nsukka, gde je njen otac bio profesor, a majka prva žena registrar. Studirala je medicinu godinu dana na Nsukki, a zatim je otišla u SAD sa 19 godina da nastavi školovanje drugim putem. Diplomirala je na Državnom univerzitetu Istočnog Konektikata sa diplomom iz komunikacija i političkih nauka.

Magistrirala je kreativno pisanje na Univerzitetu Johns Hopkins i magistrirala afričku istoriju na Univerzitetu Yale. Dobila je Hodder stipendiju na Univerzitetu Prinston za akademsku godinu 2005-2006, i stipendiju na Radklif institutu Univerziteta Harvard za akademsku 2011-2012. Godine 2008. dobila je MacArthur stipendiju.

Počasni doktorat ima na Državnom univerzitetu Istočnog Konektikata, Univerzitetu Johns Hopkins , Haverford koledžu, Vilijams koledžu, Univerzitetu u Edinburgu, Univerzitetu Duke, Amherst koledžu, Bowdoin koledžu, SOAS univerzitetu u Londonu, Američkom univerzitetu, Univerzitetu Džordžtaun, Univerzitetu Yale, Rhode Island School of Design i Northvestern Universiti.