O nama

Jesuit Refugee Service

Je neprofitna katolička humanitarna organizacija čija je misija pratiti, služiti i zagovarati prava izbeglica i drugih nasilno raseljenih osoba. Udruženje je deo mreže međunarodne humanitarne organizacije Jesuit Refugee Service (JRS).

JRS osnovana je 1980 od strane Družbe Isusove i tadašnjeg generala reda p.Pedra Arrupe koji je osetio potrebu da odgovori na Vijetnamsku izbegličku krizu, duboko potresen stradanjima ljudi.

JRS U SVETU I KOD NAS

Danas, kao organizacija s tridesetpetogodišnjim iskustvom, delujemo u 50 zemalja sveta te tako služimo gotovo jedan milion izbeglica i drugih prisilno raseljenih osoba. S obzirom na različite potrebe raseljenih osoba i JRS deluje na razne načine: od pomaganja izbeglicama u velikim izbegličkim kampovima ili u gradovima, brige za osobe raseljene unutar njihove vlastite zemlje, zagovaranje tražitelja azila do pomaganje osobama zatvorenim u prihvatnim centrima za strance.

Međunarodna dimenzija naše organizacije (u Evropi delujemo u 18 zemalja) omogućuje nam poznavanje različitih sistema azila, pravnih okvira i integracionih mera te razmenu najboljih praksi. Ista nam dopušta razmenu bogatog iskustva stečenog u raznim zemljama i kulturama kroz direktan kontakt s osobama koje služimo. U isto vreme to iskustvo nam omogućava da delujemo i na nivou donošenja geopolitičkih odluka pri Evropskom parlamentu i Evropskoj komisiji.

U Srbiji JRS aktivno deluje od 1994. godine brinući se za potrebe i prava izbeglica, prognanika i drugih nasilno raseljenih osoba koji su iz svog mesta boravka morali pobeći pred ratom ili progonom. Rad ureda je bio prekinut u periodu od 2001, a od 2016. obnavljamo naš rad posebno se posvećujući potrebama osoba koje u Srbiju stižu iz bliskoistočnih zemalja kao tražitelji azila bežeći od progona i rata u potrazi za sigurnosti i zaštitom.

ZEMALJA U SVETU
50
GODINA ISKUSTVA
40
ZEMALJA U EVROPI
18
U SRBIJI OD
1994

ŠTA DRUGI KAŽU O NAMA ?

“Vratila sam se sa osećajem nade i dobrote ljudi koji su odlučili svoj život posvetiti kako bi ovim mladim ljudima dali šansu”
Emmylou Harris
Pevačica
"Izbeglice imaju imena, oni nisu samo statistika. Imaju i nade i snove kao mi, žale kao i mi. Imaju majke i očeve, muževe i supruge, braću i sestre. Smeju se i plaču i takođe im je teško ustati iz kreveta u ponedeljak ujutro. Oni su ljudska bića."
Daniel Crowley
JRS Youth Ambassador