PRIČA O SIRIJSKOM DEČAKU ODVOJENOM OD PORODICE

Dečak je uključen u osnovnu školu, i voli da ide tamo. Pored učenja, škola je postala mesto gde je upoznao nove prijatelje.

Kada je počeo rat u Siriji, dečak NN i njegova porodica su se suočili sa opasnošću i uništenjem svog doma. Bili su primorani da pobegnu u Tursku, gde su proveli nekoliko godina u izbegličkim kampovima. Ne osećajući se bezbedno da se vrate u Siriju, odlučili su da nastave put ka Evropi. Na njihovom izbegličkom putovanju, dok je pokušavao da pređe iz Grčke u Severnu Makedoniju, bio je odvojen od ostatka porodice koji nije uspeo da nastavi put i ostao je u izbegličkom centru Grčke. NN je prijavljen kao maloletnik na ulazu u Srbiju i predat na staranje lokalnom Centru za socijalni rad u gradu na jugu Srbije. Socijalni radnici iz tog mesta kontaktirali su našu Integracionu kuću, a nakon negativnog PCR testa na Covid-19, N.N. je primljen u našu Integracionu kuću. Prilikom pregleda konstatovane su mu određeni zdravstveni problemi zbog kojih je pod redovnim lekarskim nadzorom, o čemu brine naš tim.

Dečak je uključen u osnovnu školu, i voli da ide tamo. Pored učenja, škola je postala mesto gde je upoznao nove prijatelje. Želja N.N. porodica treba da nastavi put od Grčke do Italije, a nadaju se da će im kao ratnim izbeglicama biti dozvoljeno da zatraže azil u toj evropskoj zemlji. Iako je ponekad zabrinut zbog neizvesnosti koju donosi budućnost, maloletni NN je uglavnom nasmejan, a dobro se uklapaju u porodičnu atmosferu naše Integracione kuće „Pedro Arrupe“.

Slika – Dečak NN je bio prijatno iznenađen tortom i čestitkama za rođendan.